Rädslan för terrorism ökar i Frankrike

I Frankrike växer oron för attentat efter att flera fransmän kidnappats i Niger och fransk militär satt upp en militärbas i Nigers huvudstad Niamey. Al-Qaidas nordafrikanska gren säger sig ligga bakom kidnappningen av fransmännen som jobbar för ett gruvbolag i området.

I Paris har oron vuxit kraftigt den senaste veckan för ett islamistiskt attentat på fransk mark, riktat direkt mot Frankrike.

Inrikesminister Hortefeux deklarerade i går att det finns ett verkligt och stort hot och att säkerheten har förstärkts. I går kväll framkom att Al-Qaida-gruppen kommer att ställa krav på Frankrike för att gisslan i Niger ska bli fri. Hur kraven ser ut är ännu inte känt.

I somras dödades en pensionerad fransman som tagit som gisslan. President Sarkozy som kommit hem i förtid från FN-mötet i New York för kidnappningsdramat i Niger valde i går kväll att kalla in berörda ministrar och säkerhetsexperter till ett krismöte.

Frankrike begär nu hjälp från USA för att frita de kidnappade i Niger. Den högste ledaren för den stora moskén i Paris, rektor Boubakeur har försetts med livvakter. Bobakeur har gjort flera moderata uttalanden och förespråkar dialog vilket riskerar att uppfattas som ett svek av de extremistiska muslimerna.