Göteborgare tipsade om torg

Idag hade göteborgarna chans att lämna förslag på vad som ska bli av Grönsakstorget och Kungstorget i centrala Göteborg i framtiden.

Mats Nyberg och Åsa Bendz vet vad de vill ha:

– Det är för mycket bilar här idag. Det skulle vara mer torgmarknad och caféer och cykelstråk som måste gå igenom överallt i centrum.

– Som det ser ut nu är det helt värdelöst. Staden ska tillhöra folket man ska kunna röra sig och njuta av att vara i innerstan. Hur man än gör så vill jag att det ska vara lite grönt.

Stadsbyggnadskontoret lät idag stänga av halva parkeringen på Grönsakstorget och satte istället upp skärmar med bilder från det myllrande folklivet på torgen förr i tiden och bad samtidigt om tips.

– Det verkar som att många vill få bort bilarna, "en våning ner" och så få lite liv på olika sätt ovanpå, säger Daniel Sjölund som tyckte till om torgens framtid.

Hur vill du ha liv här?

– Jag skulle vilja göra Grönsakstorget mindre, bebygga torget och skapa ett mindre torg som vi har till exempel på harry hjörnes plats som är en jättebra plats i Göteborg. Där har man fasader runtom som skapar en internationell torgmiljö, säger Daniel Sjölund.

– Ett levande city vill vi ha, jag har själv butik i city så att vi vill ha mycket folk. Här skulle det kunna bli kanonbra, med lite grönt och lite serveringar, säger Elisabeth Landström.

Till vintern blir det samråd om torgens framtid.

– Det här är tidigt i programarbetet så vi tänkte vi skulle känna av pulsen på vad man kan tänka sig vilja göra och få en att komma hit. Vad ska man göra med bilarna till exempel, ska vi gräva ner dem, säger ansvarig arkitekt Åsa Askergren vid Stadsbyggnadskontoret.

Vad har du själv för visioner för Grönsakstorget?

– Att återbörda platsen till allmänheten, säger Åsa Askergren.

Att återta staden, att göra flera platser trevliga att vistas på är tanken. För ingen lockas av parkeringsplatser även om de ligger bland vackra hus. Ett alternativ som trafikplanerare Carolin Folkeson på stadsbyggnadskontoret vill prova är underjordiska garage.

– Det ska vara en plats som tar vara på den potential som finns här. Det är södervänt läge, det är utsikt över det gröna på andra sidan vallgraven, det är kontakt med vattnet, och då måste vi på något sätt tackla parkeringen av bilar. Hur många som är önskvärda och om de är önskvärda just här eller måste flyttas på.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se