Ingen ersättning trots överdirektörens besked

Försäkringskassan kommer inte att bevilja svårt sjuka Annica Holmquist sjukersättning trots att Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord i fredags sa att det troligtvis skulle gå att hitta en lösning.

Nu står det klart att Försäkringskassan står fast vid beslutet att avslå begäran om sjukersättning.

– I det här fallet har vi gjort en snabb titt på ärendet för att se om det fanns något uppenbart fel. Det har vi inte konstaterat utan det här måste omprövas och det måste den försäkrade begära själv, säger Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender.

Annica Holmquist lider av den ovanliga sjukdomen akromegali, en sjukdom som gör henne funktionsnedsatt och vanställd.

Trots att hon inte har någon arbetsförmåga blev hon utförsäkrad från sjukförsäkringen den i juli. Själv berättade hon såhär i TV4 i förra veckan.

– Jag är så sjuk och jag har jobbat så fruktansvärt många år. Sedan har jag i princip förlorat hela mitt liv, sade Annica Holmquist.

Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender säger till Ekot att det alternativ som finns för Annica Holmquist nu är aktivitetsstöd och att delta i Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion i tre månader. Sedan kan hon begära sjukpenning igen.

I fredags, två dagar före valet, lät det annorlunda. Då sa Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord att det skulle gå att hitta en lösning.

– Man kan i enkelhet säga att det har framkommit en del nya omständigheter så vi tror att man kan lösa frågan på ett annat sätt när det gäller hennes ekonomiska ersättning, sade Stig Orustfjord.

Men i dag låter det annorlunda, enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender kan Annica Holmquist överklaga Försäkringskassans beslut, men tills vidare är det aktivitetsstöd och därmed arbetslivsintroduktion som gäller för Annica Holmquist.

– Ja, det var säkert det här han menade, att det finns så att säga, andra försörjningsmöjligheter i försäkringen än just förtidspension, säger Adriana Lender.

Då handlar det alltså om arbetslivsintroduktion?

– Under tre månaders tid och sedan kan hon söka sjukpenning, säger Adriana Lender.

Men experter har ju menat hon inte har någon arbetsförmåga alls, men det är ändå möjligt menar du?

– Absolut, det är inte så att det kräver arbetsförmåga utan arbetslivsintroduktion är till för utreda om någon arbetsförmåga finns eller möjligen kan utvecklas, säger Adriana Lender.

Utförsäkringen av Annica Holmquist fick omedelbart stor uppmärksamhet när fallet blev känt i förra veckan och nu pågår flera aktioner för att få Försäkringskassan att ändra sig.

En namninsamling har påbörjats för att Annica Holmquist och andra utförsäkrade ska få ersättning.

Tre nätverk för sjukskrivna kräver överdirektör Stig Orustfjords avgång efter hans uttalande om att det ska gå att hitta en lösning för Annica Holmquist, nu när det visar sig att Försäkringskassans tidigare beslut att avslå begäran om sjukersättning står fast.