Nya försök med högerpopulistiskt parti i Tyskland

Nu när Sverigedemokraterna har tagit sig in i riksdagen så har ytterligare ett land i Europa ett högerpopulistiskt parti i sitt parlament. Men en vit fläck på den kartan är Tyskland. Där har högerpopulister inte lyckats etablera sig på riksplanet, trots flera försök, även om det nu kan vara på väg att ändras.

Gero Neugebauer är statsvetare på Freie Universität i Berlin och han säger att det mest uppenbara skälet till det är landets historia.

– Högerpopulister ses som högerextremister i finkläder, och det sitter i ryggmärgen på de allra flesta tyskar att inte befatta sig med något som väcker de associationerna, säger statsvetaren Gero Neugebauer.

En annan anledning till frånvaron av högerpopulister är att kristdemokratiska CDU och CSU, systerpartiet i Bayern, framgångsrikt har sugit upp alla partier som har bildats till höger om dem. Det har i och för sig bildats regionala högerpopulistiska partier. Just nu finns det till exempel starkt islamfientliga Pro-Köln representerat i Kölns kommunfullmäktige, men de här partierna har alltid visat sig vara dagsländor.

Fram till nyligen drevs inte heller debatten om integration och invandrare på riksplanet, säger Gero Neugebauer. Men det ändrades nyligen, när den dåvarande styrelseledamoten i tyska centralbanken, Thilo Sarrazin, kastade in en brandfackla med sin bok, Tyskland avskaffar sig självt, där han hävdade att invandrade muslimer fördummar Tyskland.

– Fram till Sarrazin-debatten såg inte politikerna att integration var en relevant fråga för hela Tyskland, säger statsvetaren Gero Neugebauer.

Medan svallvågorna efter Thilo Sarrazins utsagor fortsätter att skölja över Tyskland så kritiseras CDU för att ha förflyttat sig för långt mot mitten. De allra mest konservativa känner inte igen sitt parti längre, 20 procent skulle vilja rösta på ett parti till höger om dagens CDU.

Det finns gott om folk som nu vill göra Tyskland mer likt sina grannländer och fylla det politiska tomrummet genom ett bilda ett nytt, högerpopulistiskt parti. En av dem är René Stadkewitz, den före detta kristdemokraten har nederländaren Geert Wilders parti som förebild för sitt nya parti Die Freiheit.

– Vi måste bilda ett landsomfattande parti, det är vi skyldiga alla dem som redan har gett oss sitt stöd, säger René Stadkewitz.