Frankrike

Generalstrejk i dag mot pensionsbeslutet

Frankrike är i dag lamslaget av generalstrejk. Fransmännen protesterar mot regeringen Sarkozys pensionsreform med höjd pensionsålder. Det har bara gått två veckor sedan förra gången, då uppemot två miljoner deltog i gatudemonstrationerna. dagens demonstrationd drog färre deltagare  men generalstrejke kan ändå ses som en temperaturmätare på president Nicolas Sarkozys möjligheter att driva på besparingarna.

Frankrike går på sparlåga i dag. Hos ett av de stora järnvägsbolagen ska ändå mer än var tredje ha lagt ner arbetet. Strejkerna har orsakat problem också för bland annat kollektivtrafiken, flyget, posten, skolorna och vården.

Färre slöt upp i dag än den 7 september och i juni. Inför dagens generalstrejk hade inte bara fackförbundsledarna manat till protest utan även oppositionsledaren, socialisten Martine Aubry har eldat på och hörts i TV gång på gång.

Budskapet är att det går att få regeringen att backa från pensionsreformen i sin nuvarande form, även om parlamentet redan har röstat igenom den. De tidsbestämda anställningskontrakten för ungdomar, CPE, blev ju aldrig av, trots att parlamentet hade godkänt dem.

Att pensionsåldern höjs från 60 till 62 år är den främsta stridsfrågan, men Sarkozy-regeringens reform innehåller många fler ingredienser, som väcker missnöje. En känslig fråga är kvinnors låga pensioner. De är hemmafruar, jobbar deltid och har generellt lägre löner:

– Vi vill väcka parlamentarikerna, menade en röst bland många i TV-debatterna.

Fackförbunden är öppna för förändringar i pensionerna, men vill pressa fram förhandlingar om detaljerna. Socialistledaren Aubry lovar att kämpa ända tills pensionsåldern sänks igen till 60 år från den nya 62 års nivån.

Men två opinionsmätningar i går visade att majoriteten av fransmännen inte tror att socialisterna skulle kunna hålla det löftet. Och för Sarkozy är pensionerna en prestige reform.