Nyupptäckt dinosaurie bar på femton horn

Två nyupptäckta dinosauriearter har hittats i delstaten Utah i USA. En av dem, döpt till Kosmoceratops, var besmyckad med så många som 15 horn på huvudet.

"Som en gigantisk noshörning med ett löjligt stor huvud" så beskriver en av forskarna den större av de två nyfunna arterna, som är besläktade med den välkända triceratops. Lägg till en rad småhorn på huvudsköldarna och resultatet blir en Utahceratops gerryi.

Den andra nybeskrivna dinosauriearten har fått namnet Kosmoceratops richardsoni och har hela 15 horn på huvudet och det återspeglas i namnet där Kosmo är från latinet och betyder ornamentering och ceratops som är grekiska för behornat ansikte. Fritt översatt: dinosaurien med horn som ornament i ansiktet. Med sina 15 horn är det är den mest utsmyckade dinosaurien som hittils har hittats. Efternamnet richardsoni har den efter sin upptäckare.

Att hornen fungerade som ornament är något som forskarna blir allt mer övertygade om. Hornen på de här dinosaurierna är alldeles för klena för att slåss eller gräva med och var troligen en sorts ytsmyckning med syfte att imponera eller avskräcka eller kanske både och.

Båda de här växtätande triceratopssläktingarna hittades i södra delen av den amerikanska delstaten Utah. När de levde, under kritaperioden, var den här delen av nordamerika avskild av ett utbrett grunt hav och var en egen kontinent. En kontinent som kallas Laramidia och numer är försvunnen.