Carl Jans vintips

Kryddigt och värt att lufta i veckans vintips

Att viner behöver luft är ingen hemlighet och det har blivit allt vanligare att se karaffer med vin på borden igen i och med vinboxens intåg.

Men även ett vin i flaska förtjänar att hällas upp i en karaff och få lite extra luft innan servering. Dekanteringen är alltså inte bara till för att skilja bort avlagringar i botten av flaskan utan även för att vinet ska få en genomluftning och dofter av tillexempel svavel ska försvinna.

Syret gör även att aromer frigörs och vinet doftar och smakar mer.

Farmer's Reserve Chardonnay nummer 6538 på Systembolaget

Drick gärna detta medelkraftiga vita vin till panerad spätta med goda tillbehör. Vinet mår mycket bra av att dekanteras.

Doft: Ungdomlig, mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av persika, ananas, smörkola och vanilj.

Smak: Vinet är medelfylligt med en frisk och fräsch fruktighet, balanserad syra och har inslag av mogen frukt och fat.

Pris: 94 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

2008 Dragone Rosso nummer 96491 på Systembolaget

Detta röda vin kommer från Kalabrien i södra Italien och är gjort på de inhemska druvorna gaglioppo, greco nero och nerello. Drick det gärna till en pizza med blandad svamp och mozarella.

Doft: Kryddig, aningen bränd doft med inslag av torkad frukt, spiskummin, lakrits och körsbär.

Smak: Vinet har en kryddig smak med inslag av torkade körsbär, lakrits och kakao.

Pris: 79 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,0 %