Sifferkrig om hur många som gick ut i strejk

Fransmännen gick i dag ut i strejk i protest mot höjd pensionsålder. Det var andra gången på två veckor och frågan är om flera har deltagit i, vilket i så fall skulle kunna leda till en strejkhöst i Frankrike.

Sifferkriget kring hur många fransmän, som i dag gått ut i strejk och demonstrationer i protest mot pensionsreformen är i full gång mellan regeringen och fackförbunden. För president Sarkozy, som numera jobbar i motvind, är det extra viktigt nu att ge en bild av att kamplusten har sjunkit sedan förra strejken den 7 september.

Inrikesministeriets sammanräkning pekar på att endast 410 000 deltagit jämfört med 450 000 för två veckor sedan. Fackförbunden å sin sida uppger att lika många eller fler fanns med i protesterna i dag jämfört med då. Deras siffra ligger strax under två miljoner protesterande fransmän.

Tempot i Paris, bortom demonstrationsplatsen vid Bastiljen, har varit märkbart lugnare i dag. Tunnelbanan, tåg, flyg, skolor, postkontor, sjukhus - en hel rad arbetsplatser berörs. Hembiträdet Nazare har inte råd att strejka. Imorse gick tunnelbanan, men nu går inte tåget hem.

Pensionären de Lizzaraga har förståelse för strejken, särskilt att de unga demonstrerar för sin framtid.

Unga demonstranter på gatorna skapar rysningar hos den franska regeringen, som alltid oroar sig för en ny 1968-revolt.