Förbjudet silver säljs som kosttillskott

Många hälsokostbutiker kringgår förbud mot kosttillskott som innehåller finfördelat silver. Det visar vetenskapsradions granskning av förekomsten av silver i vanliga konsumentprodukter. Enligt förespråkarna kan silver i kosttillskott hjälpa till att syresätta kroppen och döda mikrober, men det är inte vetenskapligt bevisat. I stället tyder forskning på att det kan vara farligt med nanometerstora partiklar av metalliskt silver.

– Problemet med nanopartiklar är att de är väldigt små och att de har väldigt stor yta i förhållande till sin storlek. Det gör att de blir väldigt aktiva. Man har sett att de lätt transporteras över tarmen, över olika membran, och över blod-hjärnbarriären och så vidare. I de få studier som har gjorts kan man ibland se att man kan få inflammationer i tarmen eller i vissa målorgan som mjälten och njurarna, säger Emma Halldin på Livsmedelsverket.

Kolloidalt silver innehåller finfördelat silver, bland annat nanometerstora partiklar av metalliskt silver. Särskilt effekterna av de riktigt små partiklarna är alltså osäkra.

Att stort intag av silver kan leda till förgiftning, så kallad agryria, är känt sedan länge. Hur skadliga små doser är råder det dock delade meningar om, både risken för att framkalla antibiotikaresistens hos bakterier och faran att silver ackumuleras i olika organ diskuteras. Men enligt Livsmedelsverket är det också bristen på bevis för att silver skulle kunna göra någon nytta i kroppen som ligger bakom EU:s förbud

Tillverkarna av produkten Ionosil, som innehåller kolloidalt silver, har själva märkt om produkten som numera säljs som vattenreningsprodukt, att tillsättas dricksvatten. Men på företagets hemsida anges att produkten är identisk med den som tidigare sålts som kosttillskott. Och trots förbudet är kosttillskottet fortfarande lätt att få tag på. Både i hälsokostbutiker och via återförsäljare på nätet säljs det fortfarande som just kosttillskott, trots den nya märkningen av just flaskorna.

– Här kan du se hur Vitapost marknadsför. Det här är kopia på min beställning av ionosil, berättar Vetenskapsradions reporter Ulrika Björkstén för Emma Halldin på Livsmedelsverket.

– Ja, det står bara mineralkosttillskott av silver, och det är alltså förbjudet sedan januari. Jag blir förvånad och jag tycker det är synd att man inte tagit till sig den lagstiftning som faktiskt finns, svarar Emma Halldin