
Varför fick vi en börsbubbla?
Och vem tog pengarna?
Från oktober 1999 till mars 2000 nådde Stockholmsbörsen en osannolik topp. Börsvärdet ökade 60 procent på bara några månader, men sedan föll aktiekurserna kraftigt. Det var en spekulationsbubbla som brast, typ börskraschen 1929.
Kommuner, forskningsstiftelser, kyrkor, hjälporganisationer, fackföreningar, livbolag, AP-fonder, alla köpte aktier. Nu har de förlorat miljonbelopp. Nästan hela Sverige ”byggde in sig” i börsen, förleddes att tro på evigt stigande aktiekurser. Varför hamnade vi där? Och vem tog pengarna? I ett antal inslag i Studio Ett i P1 ska Björn Elmbrant berätta om börsbubblan och dess konsekvenser.
Del 1 (030107):
’Inne i bubblan’
Häromdagen summerades det gångna börsåret 2002. Det har varit det värsta fallet sedan 1931. Börsbubblan håller fortfarande på att pysa ut.
Del 2 (030108):
Hur bäddade vi in oss i börsen?
Runtomkring i Sverige ser vi konsekvenser. Ideella föreningar, forskningsstiftelser, kommuner, fackliga organisationer och livbolag som gjort rejäla förluster på börsen.
Del 3 (030109):
Pensionerna och börsen
För över fem miljoner svenskar har premiepensionssparandet (PPM) betytt att värdet de insatta pensionspengarna minskat. Bara 32 000 av oss ligger på plus.
Del 4 (030110):
Vem tog pengarna?/Slutsatser
Samtidigt som vanligt folk på hösten 1999 köpte aktier som tokiga, fanns i en del företag anställda som drömde om ’exit’, att snabbt sälja aktier i det egna bolaget och dra, medan aktierna var mycket värda.