gävle

Elektronisk musik sprids från Gävle

Att göra elektronisk musik där datorn är det främsta instrumentet blir allt vanligare. Så även i Gävle där flera unga musiker skapar sig ett namn på dansklubbar världen över. En av dem är Ke Mohebi som har gjort elektronisk musik ända sedan nittiotalet.

- När jag började med det här så lekte man ju med synthar och keyboards och trummmaskiner och då var ju datorn på sidan av liksom som man synkroniserade de här maskinerna med. Nu har ju datorn tagit över helt och hållet, den klarar av att låta som en hel elektronisk studio, säger Ke Mohebi.

Flest anhängare utomlands
Ke Mohebi gör mestadels technomusik. Men i Gävle är det inte många som känner till honom, som så många andra inom den moderna elektroniska musiken har han flest anhängare utomlands.

- Jag får ju radiorapporter och STIM-rapporter och ser att de spelas över hela världen. Som det är nu så har jag mest publik i USA faktiskt. Det är ju lite skojigt, säger han och skrattar.

Intresset växer
Och intresset för att skapa musik där datorn är det främsta instrumentet bara växer. Det märker man inte minst på IDKA, som också fungerar som en mötesplats för musikskapare i Gävle. Nu bygger om sina musiksstudios för att få plats med verksamheten.

Vad är det som lockar med att göra musik på dator?

- Det finns ytterst få begränsningar. Du kan spela gitarr och trummor till exempel och ta in det i datorn och du kan förändra ljudet ännu mer, säger Viktor Eriksson, projektledare för IDKA.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se