"Reinfeldt har ett stort pussel att lägga"

Det är oklart hur regeringen kommer att se ut de kommande fyra åren. Intensiva förhandlingar lär pågå mellan allianspartierna, men inte mycket har läckt ut.

Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander svarar på fem frågor om det politiska läget.

Miljöpartiets språkrör gav i eftermiddag på en presskonferens sin syn på det parlamentariska läget, men i övrigt har politikerna inte uttalat sig mycket efter valet.

Varför har det varit så tyst från Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna?

– Fredrik Reinfeldt som statsminister och regeringsbildare överväger nu hur han ska sätta samman sitt kabinett, vilka som ska vara statsråd i vilka departement och om man kanske ska göra någon annan departementsindelning.

– Han har ett stort pussel att lägga för han ska också fundera över hur den moderata riksdagsgruppen ska ledas och skötas. Men framför allt handlar det om regeringssammansättning och regeringsförklaring.

Vilka är de svåraste frågorna för Reinfeldt att lösa?

– Dels ska han ta ställning till hur många statsråd de olika partierna ska ha. Moderaterna växte ju i det här valet, så rent matematiskt borde de ha fler statsråd nu än tidigare. Det är också då en stor jätte i alliansen och tre mindre partier och de ska kunna samarbeta framöver också, så de måste bli sams om hur den här makten och statsrådsplatserna ska fördelas så att alla blir nöjda i alliansregeringen.

Vad gör de nu i alliansen respektive oppositionen?

– Alliansen arbetar med regeringsbildningen och är naturligtvis förberedd inför alla möjliga situationer. De diskuterar säkert namn och kommer så småningom att börja fråga personer. De ska formulera en regeringsförklaring, för vad man vill göra under hela nästa mandatperiod.

– I oppositionen verkar de mest vänta på vad som ska hända. Regeringschefen, Reinfeldt, har ju sagt att han ska ta kontakt med Miljöpartiet och frågan är hur, om vad och på vilken nivå - där sitter de och väntar.

När kan man tro att vi får veta något mer?

– Riksdagen öppnar den 5 oktober. Till dess ska regeringsförklaringen och regeringen vara klar och det beror på hur väl de lyckas att hålla korten mot bröstet fram till dess, om det läcker ut någonting - hittills har det ju varit väldigt tyst. Men kanske någon minister läcker ut före den 5 oktober.

Hur stor är sannolikheten att Miljöpartiet får ministerposter i regeringen?

– Det kan man nog glömma bort totalt. Det finns ingenting som tyder på det och det finns till och med partier i alliansen som sagt att de inte vill ha det, så det tror jag inte blir aktuellt. Miljöpartiet har sagt att de inte vill ha något organiserat samarbete och vara stödparti. Man kan tänka sig då att alliansen kommer att gå fram på olika sätt i riksdagen och försöka få stöd för sina förslag, och syftet med det är då att isolera Sverigedemokraterna.