valet 2010

Besked dröjer om landstingsstyret

Det är fortfarande oklart vilka partier som kommer att samarbete för att få majoritet i landstinget, och det slutgiltiga beskedet kan dröja över en vecka.

När det Socialdemokratiska partidistriktet i dag höll styrelsemöte i Gävle var en av punkterna på dagordningen hur man ska tackla situationen i landstinget efter valet.

Det är fortfarande oklart vilka partier som kommer att styra och Socialdemokraternas förstanamn i landstingsvalet, Eva Tjernström, vill i dag inte uttala sig om vilka alternativ Socialdemokraterna nu överväger för att nå majoritet:

– Först och främst är inte landstingsvalet riktigt färdigräknat ännu och diskussioner med övriga partier har inte startat, så vi uppdaterade oss egentligen bara på läget och insåg att det inte är mycket som kan sägas i dag, säger Eva Tjernström.

Den slutgiltiga rösträkningen förväntas vara klar på onsdag, men enligt de preliminära resultaten kan Socialdemokraterna få en knapp majoritet med ett mandat om man samarbetar med centerpartiet och miljöpartiet.

Samma knappa majoritet kan också nås om de tre rödgröna partierna kommer överens om samarbete.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se