OECD lyfter varningens finger mot Portugal

Portugal måste snabbt förstärka statsfinanserna för att kunna återvinna investerarnas förtroende och därmed se en återhämtning i ekonomin. Det skriver industrivärldens samarbetsorganisation OECD i en ny rapport.

Portugal måste snabbt förstärka statsfinanserna för att kunna återvinna investerarnas förtroende och därmed se en återhämtning i ekonomin. Det skriver industrivärldens samarbetsorganisation OECD i sin rapport om Portugal, som kom i dag.

Portugals ekonomi kommer med nöd och näppe att vända uppåt igen i år, spår OECD, men det är en vinglig färd till ljudet av många varningsklockor.

Förra året gick det uruselt, minus 2,6 procent av BNP. Landet har inte som Spanien haft en stor finansbubbla, vilket gör att banksektorn har klarat sig relativt bra. Men portugisernas skulder till utlandet är oroväckande stora och räntevillkoren för statens upplåning har försämrats rejält.

För att landet ska stå mer stabilt finansiellt måste regeringen höja skatterna, till exempel moms och fastighetsskatter, anser OECD. Och den borde också införa regler med utgiftstak, för att stärka trovärdigheten hos de nervösa investerarna.

Eftersom Portugal redan tyngs av en stor utlandsskuld måste regeringen vända sig till inhemska sparkonton för att låna upp. Det betyder mindre inhemsk konsumtion och i stället ett behov av att driva upp exporten.

Livlinorna är fler för att inte ramla ner i ett mörkt hål igen. Ett enklare skattesystem, investeringar i infrastruktur och rejäla satsningar på utbildning ingår i långsiktiga behövliga strukturförändringar, enligt OECD.

Flexiblare arbetsmarknad finns också på listan, och på onsdag hör Portugal till de länder som kommer att lamslås av strejk.