Reinfeldt och Miljöpartiet möttes i morse

I morse träffade Miljöpartiets språkrör statsminister Fredrik Reinfeldt. Vid en pressträff sent i eftermiddag sa språkrören att partiet är berett att samarbeta med regeringspartierna om asyl- och flyktingfrågor för att blockera Sverigedemokraterna.

– Vi är öppna för att diskutera och hitta lösningar i riksdagen kring sakfrågor. Det vi framför allt tänker på är invandrings- och integrationspolitik, asyl- och flyktingfrågor och medborgerliga rättigheter, just för att förhindra Sverigedemokraterna kan utnyttja sin position för att försöka få ett inflytande i de frågorna, säger Maria Wetterstrand.

Enligt språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson bjöd statsminister Fredrik Reinfeldt in till möte imorse. Enligt språkrören kom inget erbjudande om vare sig ministerposter eller att på något sätt ingå i en koalitionsregering. Det var inte frågan om några förhandlingar och de kom inte fram till någon uppgörelse, enligt språkrören. Allt tyder på att Fredrik Reinfeldt tänker fortsätta regera i en minoritet.

– Vi uppfattar det som att det är huvudspåret, att de ska sitta kvar i regeringen i minoritet, eftersom det inte finns något gemensamt erbjudande från alliansen om att inleda koalitionsförhandlingar och det finns ingen öppning från statsministerns sida att hitta några andra majoritetsslösningar.

Vid pressträffen i riksdagen gjorde också språkrören klart att det rödgröna samarbetet består, men att valresultatet måste analyseras noga.

Något besked om en gemensam rödgrön budgetmotion kom inte från språkrören i dag. Detta trots att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, enligt vad Ekot erfar, sagt att de vill ha en gemensam rödgrön oppositionsbudget.

– Vår utgångspunkt i det här läget är att det rödgröna samarbetet fortsätter, och om vi ska lägga en gemensam budget har vi inte tagit ställning till.

När gör ni det?

– Det får vi göra gemensamt rödgrönt. Det pågår eftervalsprocesser i alla tre partier. Vi har inte haft något möte där vi kunnat ta beslut hur vi ska göra i den frågan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill i dag inte kommentera mötet med Miljöpartiets språkrör i morse.