Ungerns ekonomi ställs på prov

I det ekonomiskt sargade Ungern ställs den nya regeringen på sitt första svåra prov. Regeringen ska lägga fram sin första budget och visa hur de generösa vallöftena från i våras ska infrias.

Det är inte bara ungerska väljare som väntar på regeringens planer. Det gör också EU och internationella långivare.

68 procent av de ungerska väljarna röstade på Viktor Orban och hans konservativa Fidesz-parti. Han vann valet i våras med nationalistisk retorik. Men nu väntar de ekonomiska realiteterna på Orban. Ungerska staten lever fortfarande över sina tillgångar. Sysselsättningen är fortsatt låg och exporten svag.

Viktor Orban har till omvärldens förvåning tackat nej till fortsatta lån från EU och Internationella valutafonden. De lånen räddade Ungerns ekonomi när landet var på gränsen till bankrutt hösten 2008. Men Orban vill inte vara beroende av EU och IMF och den sparpolitik de föreskrivit.

Den ungerske centralbankschefen har däremot beklagat att Ungern nu inte har IMF:s och EU:s skyddsnät längre. Han har varnat för att kostnader för utlandslån nu kommer att öka.

För att understryka den här tillväxtlinjen har Orban själv den senaste veckan uppträtt på två tyska bilföretags presskonferenser. Opel och Audi bygger nya fabriker i Ungern. Det kommer att ge ett par tusen jobb och det visar att miljonlöftet ska tas på allvar, enligt Orban.

Ett annat Orban-löfte är att Ungern nästa år ska klara EU:s budgetregler.

Men analytiker och kreditvärderingsinstitut är skeptiska till premiärministerns alla löften. Nästa år ska Ungern börja betala tillbaka sina lån till IMF och EU. Det kommer att belasta landets ekonomi.

Och om budgeten i oktober nu inte visar sig trovärdig, ja då kommer långivarna genast att höja premien när ungerska staten vill låna pengar på den internationella kreditmarknaden.

Den här ungerska hösten kommer inte att bli någon promenad i parken, som en av alla misstrogna observatörer uttryckt saken.