Varannan bilist missar att blinka

Mer än varannan bilist glömmer eller struntar i att använda blinkers när de gör en sväng. Det visar en undersökning som Motormännen gjort på tolv platser i landet.

– Man tänker nog mest på sig själv, "jag vet ju vart jag ska". Men det är svårt för andra att gissa, säger Niklas Stavegård på Motormännen.

I augusti kontrollerade Motormännen 10 000 bilister på tolv orter. 55 procent använde inte blinkers när de borde. Kvinnliga förare var lite bättre på att blinka än männen, men i övrigt syntes inga nämnvärda skillnader - varken mellan typ av städer eller olika situationer.

Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, är förvånad.

– Man hör ju alltid talas om det här. Men jag trodde faktiskt att fler skulle blinka, säger han till TT.

Stavegård känner inte till någon tidigare undersökning i större skala av vårt blinkande i trafiken. Motormännen har studerat bilister i rondeller, vid vänstersväng, på in- och utfarter och i vanliga korsningar.

Att inte blinka när man ska är ett brott, "ej använt körriktningsvisare", som kan ge 500 kronor i böter.

– Det är ett beteende som skapar stress i trafiken och kan leda till olyckor, precis som att sicksacka mellan filer eller hålla för korta avstånd, säger Niklas Stavegård, som gärna skulle se att polisen blev mer uppmärksam mot förare som kör bil utan blinka.

TT