Brasiliens ekonomi slår världen med häpnad

I Brasilien som ska välja ny president på söndag finns Sveriges största industristad. Under Lula da Silvas tid har landet förvandlats till en ekonomisk framgångssaga.

Lula da Silva har nu har suttit de två perioder som grundlagen tillåter, så nu ska hans efterträdare utses.

En av de städer vars invånare går till valurnorna på söndag är Sveriges största industristad. Den ekonomiska huvudstaden São Paolo har nämligen fler anställda i svenska företag än någon annan stad i världen - inklusive alla svenska.

– Vi hade räknat med att det skulle ta tre år att få igång de första projekten. Men nu ser det ut att vara igång redan efter drygt ett år, säger Fabio Collella.

Han är chef för ett av de senaste tillskotten i São Paolos svenska företagsflora, Envac. Kontoret öppnade här i São Paolo i fjol höst.

Envac tillverkar slutna sophanteringssystem som fungerar ungefär som jättelika dammsugare. Soporna sugs iväg till centrala sopsorteringsanläggningar.

Det finns ungefär 200 svenska företag på plats här i São Paolo. De sysselsätter bortåt 50 000 anställda. Det gör São Paolo till Sveriges största industristad. Eller möjligen näst störst. De lärde tvistar.

Brasiliens ekonomiska utveckling har fått världen att häpna. Världens investerare står och trampar otåligt vid gränsen. Det kom in så mycket investeringar, att Brasilien införde ett slags straffskatt för att bromsa inflödet. Men det hjälpte inte. Pengarna fortsätter att flöda in. Alla vill vara med och bygga det nya Brasilien.

Allt hänger ihop med ekonomin. Den är mycket bättre än för 15-20 år sedan, säger Fabio Collella. Ekonomin har avreglerats, valutakursen släppts fri och inflationen bekämpats.

Söndagens val handlar om vem som ska ersätta Arbetarpartiets Lula da Silva. Han är omåttligt populär och skulle vinna igen utan besvär, men nu får han inte ställa upp igen. Han har haft sina åtta år vid makten.

Istället har han själv utsett sin efterträdare: Hans egen tidigare stabschef, ekonomen Dilma Rouseff. Alla opinionsundersökningar ger henne segern. Den enda frågan, säger de jag pratar med här i São Paolo är om det ska behövas en eller två valomgångar innan saken är klar.

Ingenting tyder på att Dilma Rouseff i så fall kommer att ändra den ekonomiska kursen, säger Per Persson som är handelssekreterare och chef för svenska Exportrådet i São Paolo.

– För investerare är politisk stabilitet och en förutsägbar framtid de absolut viktigaste kriterierna tillsammans med en attraktiv hemmamarknad. Brasilien har de senaste åren uppnått de kriterierna.