ny undersökning

Björnar dödade Andrée-expeditionen

En ny undersökning visar nu att de tre medlemmarna S. A. Andrée, Fränkel och Strindberg i Andrée-expeditionen 1897, till Nordpolen, troligen gick en mer dramatisk död tillmötes än vad man tidigare trott. Resultatet visar att isbjörnar kan ha tagit livet av dem.

Den nya undersökningen visar att dem tre expeditionsmedlemmarna - Andrée, Fränkel och Strindberg - troligen blev dödade av isbjörnar bara några få dagar efter att de nått Vitön i oktober 1897.

- Jag har kommit fram till att de absolut inte dog av trikiner, det kan jag bevisa. Dessutom har jag kommit fram till att Strindberg med största sannolikhet dog av isbjörn, säger utredaren Bea Uusma Schyffert till Sveriges Radio Jönköping.

Hittills har man ju trott att dödorsaken var trikiner, men den teorin kan nu avskrivas. Trikiner orsakar hög feber och det hade ingen av de tre enligt den nya undersökningen.

Det var i juli 1897 som de lyfte med ballong från Danskön, för att försöka nå Nordpolen. Hela expeditionen misslyckades och ballongen landade på isen bara några få dagar senare och efter det började en lång, lång vandring över isen - en vandring som slutade på Vitön.

Bea Uusma Schyffert är helt säker på att Strindberg dödades av isbjörn, det visar skador på de kläder han bar. Hon tror även att de två andra också föll offer för isbjörn även om det är mer svårbevisat.

De nya uppgifterna tas emot med spänning av Håkan Joriksson som är chef för Andréemuseet i Gränna.

– Jag tycker den är jättespännande, det är nog den grundligaste jag någonsin har sett när det gäller att ta reda på vad som tog livet av expeditionen.