bollnäs

Vilka ska styra Bollnäs?

Det kan dröja långt in i oktober innan det blir klart vilka som ska styra i Bollnäs. Efter valet finns nu tio partier i fullmäktige och ingen tydlig majoritet, utan många olika alternativ.

Efter valet fick tio partier plats i kommunfullmäktige i Bollnäs. Någon tydlig majoritet finns inte utan det krävs flera partier för att få till ett styre.

Den borgerliga alliansen har tillsammans 17 mandat liksom det rödgröna blocket, det fattas alltså sex mandat för en majoritet - något som exempelvis Bollnäspartiet har.

Bollnäspartiet vill vara med
Och de vill gärna vara med och styra säger Olle Nilsson Sträng.

- Vi har ju fått ett mandat av Bollnäsborna som vi verkligen vill förvalta. Vi vill göra rätt för oss och visa vad vi går för, säger han.

Hur partierna tänker är det ingen som vill berätta i dag utan nu pågår ett räknande och ett pusslande och så småningom ett förhandlande.

"Vi kan leda en koalition"
Jan Lahenkorva är ordförande för Socialdemokraterna som fortfarande är det största partiet i Bollnäs med 14 platser i kommunfullmäktige.

- Vi är ett stort parti och det är högt i tak i vårt parti. Vi har haft många spännande interna diskussioner så att vi är vana att lyssna, vi är vana att förhandla och vi är vana att ge och ta. Så vi skulle klara av att leda en bred koalition, det är jag övertygad om, säger Jan Lahenkorva.

Även Folkpartiet är beredda
I det här valet fördubblade Folkpartiet sina röster och Ingrid Hammarberg säger att även de är beredda att vara med och styra Bollnäs.

- Vi har bett om väljarnas förtroende, vi har fått det på ett tydligt sätt och då är vi beredda, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se