gävle

Hälften av medlemmarna är borta

Studentkåren vid Högskolan i Gävle har tappat över hälften av sina medlemmar efter att kåravgiften blev frivillig första juli i år. De minskade intäkterna gör att kåren inte har råd att finnas till för alla studenter, utan främst för medlemmar. Till exempel kan studenter nu få svårt att få bidrag till sina föreningar och projekt.

- Vi har betydligt färre medlemmar. Vi har inte skurit ned någonting i dagsläget, men vi vet inte hur vi ska finansiera projektstöd och föreningsbidrag. Och det finns inte pengar att arbeta för alla studenter fån kårens sida utan det är medlemmar, säger Maria Nygren, kårordförande.

Betyligt lägre intäkter
Ja, numera kan inte alla studenter räkna med att få delta i aktiviteter som Gefle studentkår anordnar. Och bidrag till föreningar och projekt kan få stryka på foten när kåren har betydligt lägre intäkter nu efter att kåravgiften blev frivillig första juli i år.

I Gävle har man tappat mer än hälften av sina medlemmar - från närmare 7 000 till omkring 2 400 medlemmar.

Det ekonomiska stöd man får från högskolan bidrar ändå till att verksamheten går runt. Men kårordförande Maria Nygren skulle helst slippa vara beroende av stöd från högskolan.

Högskolan tjänar på att studenter mår bra
- Men samtidigt ser jag att högskolan tjänar på att studenter mår bra, att de blir väl omhändertagna och att någon bevakar deras intressen. Däremot får det ju inte vara så att vi inte vågar företräda studenterna för att vi skulle vara rädd att mista pengar - så får det inte vara, säger hon.

Studenten Rozbeh Pour är inte medlem i kåren och han tycker att de behöver bli bättre på att locka studenter.

- Jag tycker inte man vet riktigt vad de sysslar med. Hade de kommit med mer information så kanske fler hade betalat det här frivilligt för att bidra, säger han.

"200 kronor är inte mycket"
Torun Swenning däremot tillhör dem som håller fast vid att betala kåravgiften.

- Man måste var medlem i studentkåren för att komma in på alla studentpubar - vilket man vill! Och så får man en massa rabatter, så 200 kronor är inte så mycket för att få alla de sakerna, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se