Spanska fackförbund på krigsstigen

Det går en våg av protester och strejker i dag över Europa, som riktar sig mot olika sparpaket. I flera länder, som Portugal, Italien, Lettland och Polen väntas demonstrationer, men i Spanien har fackförbunden gått ett steg längre och utlyst generalstrejk. Det är ovanligt.

Prick klockan 12 i natt, vid midnatt, började demonstrationstågen i centrala Madrid och samtliga bankomater tejpades igen med remsor med texten "Stängd!"

Men enkäter visar att den ekonomiska krisen sänker kampviljan och att knappt 20 procent av spanjorerna väntas strejka.

Varken Anna och Luis Pablo, som kom ut från sitt kontorshus i går eftermiddag eller säkerhetsvakten Sofia utanför strejkar i dag.

– Nej, nej, nej, vi strejkar inte.

Anna säger som många andra att strejken i dag handlar om fackens överlevnad.

Detta är den sjunde generalstrejken, sedan Spanien blev en demokrati 1978. Den riktar sig framförallt mot ändrade regler på arbetsmarknaden.

Socialistregeringen Zapatero driver bland annat på att det ska bli lättare att anställa och sparka personal. Detta ihop med ett sparpaket, som bland annat innehåller sänkta löner för offentliganställda, görs för att försvara euron och stärka förtroendet för den spanska ekonomin.

Blir strejken ett misslyckande är facket i kris och den alltmer impopuläre Zapatero vinner tillbaka några poäng. Skulle många strejka får socialisten Zapatero det hett om öronen. Två gånger av sju har generalstrejker fått regeringen att backa.

Spanien verkar vara det land som drabbas hårdast när en ny våg av protester mot ekonomiska åtstramningar nu drar fram i Europa. Stora transportproblem rapporterades i onsdagens morgonrusning, när den första spanska generalstrejken sedan 2002 inleddes.

I Madrid fick många promenera till jobbet när delar av kollektivtrafiken stod stilla. Till kvällen planeras en stor facklig protestmarsch i huvudstaden.

Tågtrafiken i Spanien väntas begränsas till 20-30 procent under onsdagen, och även internationella tåg- och flygförbindelser har påverkats. Bland annat meddelar Ryanair att de flesta internationella flygningar till och från Spanien är inställda.

Alice Petrén, Ekot / TT