Flyganfall ska ha stoppat terrorattentat

USA har kraftigt trappat upp sina kontroversiella anfall med förarlösa flygplan i Pakistan. Enligt västerländska underrättelseuppgifter ska anfallen ha stoppat terrorattacker i Europa.

De förarlösa flygplanen är utrustade med dödliga robotar men formellt finns de inte, de sköts av spionorganisationen CIA och officiellt tar USA inget ansvar för dem och allt är alltså hemligstämplat. Men de används och numera allt oftare.

Hittills under september har USA genomfört åtminstone 21 attacker i Pakistan längs gränsområdena mot Afghanistan mot vad man säger är talibaner och deras allierade; den senaste ägde rum igår då fyra talibaner ska ha dödats. Antalet attacker i september är mer än dubbelt så många som under någon månad tidigare.

De här anfallen började under president George Bush, men under Barack Obama har de blivit mycket vanligare och det har skapat stor besvikelse hos många av president Obamas mer radikala anhängare.

Pakistan har vid flera tillfällen protesterat officiellt men av allt att döma genomförs attackerna i samförstånd mellan USA och Pakistan. Både tidningen Wall Street Journal och New York Times skriver att en förklaring till den branta ökningen under september kan vara att man försökt förhindra en terrorattack i Europa som skulle ha sitt ursprung i västra Pakistan.

Brittiska tv-bolaget Sky News säger med hänvisning till källor i underrättelsetjänsten att det planerades attacker i Storbritannien, Frankrike och Tyskland men att de ska ha avvärjts på ett relativt tidigt stadium.