SD kan bli vågmästare i talmansfrågan

Riksdagen surrar av rykten om valet till talman som ska ske på måndag. Björn von Sydow, Socialdemokrat och tidigare talman offentliggjorde i dag att han inte vill kandidera eftersom han inte vill riskera att han bli talman på grund av stöd från Sverigedemokrater.

– Jag kandiderar om jag blir vald genom en överenskommelse mellan de rödgröna och alliansen, men inte om det handlar om ett slutet val med slutna valsedlar, för då skulle kanske Sverigedemokraterna stödja mig. Och jag vill inte bli vald med den förutsättningen, säger Björn von Sydow.

Hur ser utsikterna ut för dig att bli vald utan en omröstning i kammaren?

– Mona Sahlin har orienterat mig om att statsministern inte är intresserad av den lösningen, svarar Björn von Sydow.

Som största parti i största blocket vill Moderaterna vill ha talmansposten. I dag heter talmannen Per Westerberg. Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson sa i går att hans parti kan tänka sig stödja det om de får en vice talmanspost.

– Vi tycker att det är rimligt att man fördelar talmansposterna på de olika blocken. Att det största blocket får talmansplatsen, att det näst största blocket får vice talmansplats och det tredje största blocket får andre vice talmansplats, säger Jimmie Åkesson.

Inget annat parti i Riksdagen vill släppa fram en Sverigedemokrat att sköta riksdagsarbetet, men partiet har inte svarat på hur det kommer att agera i talmansvalet, det första beslutet i den nya parlamentariska situationen som ger möjlighet till utpressningsförsök.

Socialdemokraterna och de rödgröna ska nu ta ställning till om de ska föra fram en motkandidat som talman. Det kommer att avgöras på fredag. Gör de det inte, kommer Riksdagen att konstatera att det bara finns en kandidat, som då utses.

När talmansvalet är klart, tillsätts tre vice, av praxis i storleksordning efter partiernas storlek. De vice skulle då gå i tur och ordning till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet. Miljöpartiet föreslår Ulf Holm, enligt vad Ekot erfar, och Folkpartiet håller fast vid Liselott Hagberg som varit tredje vice talman under den gångna mandatperioden.