Berlusconi klarade förtroendeomröstning

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vann i kväll, som väntat, en förtroendeomröstning i parlamentet. Rebeller i hans eget höger-centerläger rättade in sig i ledet och röstade för hans besparingsprogram, men krisen för Berlusconi är inte härmed över.

Premiärminister Silvio Berlusconi kunde inte ha fått en bättre present på sin 74:e födelsedag, men det var inte för att vara hygglig utan av purt egenintresse, som den tidigare partipartnern, talmannen Gianfranco Fini och hans cirka 40 följeslagare i parlamentet röstade, så att Berlusconi kan fortsätta leda Italien.

Silvio Berlusconi vet att hans ställning är svag och att ett nyval skulle kunna äventyra hans chanser att stanna mandatperioden ut fram till 2013, vilket han upprepar att han vill. 

Gianfranco Fini skulle med sina mycket låga opinionssiffror riskera att hamna helt i periferin, om det blev nyval, och förlora sin centrala roll som talman i parlamentet.

Men mellan de två utspelas hela tiden hårda strider sedan i somras och dagens omröstning sätter med största sannolikt inte punkt för bråken.

Parlamentet röstade i dag för ett fempunktsprogram, som bland annat ska ge regionerna större finansiell självständighet, stärka kampen mot organiserad brottslighet och ge södra Italien mer stöd. Reformer i rättssystemet väntar också.

Kommentatorer menar att just rättsreformen och Berlusconis försök att komma undan mutåtal och rättegångar är det, som kommer att tynga hans position framöver, mer än åtgärder för att rensa upp i Italiens statsfinanser.