Skyskrapefeber


- Svanen ska bli en byggnad man talar om i hela Sverige och kanske även utanför Sveriges gränser, säger vd:n för Länsförsäkringar Gävleborg, Birger Lövgren.  

Det började med skyskrapan Turning Torso i Malmö.  Nu är en rad nya byggnadsprojekt, inspirerade av Malmö,  på väg att bli verklighet i Sverige.

Luleå, Gävle, Hässleholm, Lund  och Malmö, Lycksele och Stockholm är några exempel på orter där man drömmer om nya landmärken och symboler. Stora, ofta kostsamma projekt.

- Vi vill bygga en symbol för framåtandan i Lueå säger Ulrika Lundberg som är ordförande i Luleå Folketshusförening där man planerar ett bygga Luleås högsta hus med arbetsnamnet "Symbolen".

 Men vad är det som får kommunalpolitiker och företagare att drömma om att bygga just mot himlen? Och vad är det egentligen man vill säga, och hoppas på, med de höga husen?

- Drivkraften är våra känslor, menar arkitekten Rasmus Waern. Det är sällan man i Sverige har den praktiska nödvändigheten att pressa byggnader upp i luften.

Vilka känslor handlar det om?

                                                                                                                                            

   


Företaget Gazproms nya, tänkta huvudkontor Okhta Tower i Sankt Petersburg, Europas högsta byggnad och en av världens just nu mest omdebatterade skyskrapor.


 Programmet är det första i temaserien "Staden som varumärke" och är gjort av Ola Hemström.