Skåne

Poliser vågar inte komma ut

Av Skånes drygt 2600 poliser har inte en enda man kommit ut som homo-, bi- eller transsexuell. Och det beror på rädsla för att inte bli accepterad, tror Jeanette Larsson, en av få öppna HBT-personer inom Skånepolisen.

– Jag är säker på att det är många som inte vågar vara öppna med sin läggning. Jag vet ju till och med många, som inte vill och inte vågar. Vi har transvestiter också inom Skånepolisen, men det skulle definitivt inte våga gå ut och berätta det.

Programmet Verkligheten i P3 har pratat med flera poliser och fått bilden av ett klimat inom Skånepolisen som gör att manliga homo- bi- och transpersoner inte vågar vara öppna med sin läggning av rädsla för att inte bli accepterade. De första åren som polis vågade inte Jeanette heller berätta, att hon levde ihop med en kvinna. Hon hade inte hunnit längre än att gå ut polishögskolan och påbörja sin aspiranttjänstgöring förrän hon blev uppkallad till sin handledare.

– Så sa han att han hade hört ett rykte, att jag hade en förkärlek för kvinnor.

Jeanette säger att hon blev livrädd att förlora jobbet och valde att ljuga.

– Sedan fick jag sitta där i en timme och han försökte på alla sätt att lirka ur mig sanningen. Men till sist sa han att nu kommer vi nog inte längre, men du ska veta att är det så så kommer du inte få det lätt här, säger Jeanette Larsson.

Idag är Jeanette öppen med sin läggning och flera tjejer inom Skånepolisen har kommit ut efter att hon gjorde det. Men inte en enda kille. I Stockholm däremot finns ungefär 80 manliga HBT-poliser som är öppna med det.

Hans Nordin, vice länspolismästare i Skåne säger att de vill ha ett klimat där alla kan vara öppna med sin läggning och att de har en mångfaldsutbilding för att jobba med de frågorna. Att ingen man hittills kommit ut som HBT-person inom Skånepolisen ser han inte som ett misslyckande.

– Nej, det gör jag inte, eftersom vi jobbar med frågorna. Att vi lyftar upp dem är ju ett sätt att visa att vi arbetar med dem och i det ligger inget misslyckande, säger Hans Nordin.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se