Het debatt kring silverförbud

Under veckan har Vetenskapsradion rapporterat en hel del om förekomsten av silver i konsumentprodukter, något som har väckt stor uppmärksamhet framför allt på vår hemsida. Debatten gäller först och främst kolloidalt silver som från och med årsskiftet inte längre får säljas som kosttillskott eftersom varken nyttan eller säkerheten med att äta det är bevisad, något som vi berättade vi om i måndags och som upprört flera lyssnare.

– Jag tycker det är konstigt att det inte får kallas för kosttillskott. Jag bryr mig inte om vad det heter, jag använder det för att jag tycker att det är bra, säger Elke Hempel, som är nyutbildad kostrådgivare och använder kolloidalt silver regelbundet.

Hon är inte orolig för eventuella biverkningar trots att det är just bristen på forskning om preparatets effekter och eventuella bieffekter som anges som motiv till förbudet.

Först när tillräcklig toxikologisk forskning presenteras kan det finfördelade silvret komma att tillåtas som kosttilskott, berättar Emma Halldin, toxikolog på livsmedelsverket. Att många personer säger sig ha positiva erfarenheter av preparatet räcker inte, förklarar hon.

– Det viktiga är att det man stoppar i sig och livsmedlen på vår marknad är säkra. Är det så att är man sjuk, då tycker jag att man ska gå till doktorn. Man ska inte försöka bota sig själv.