Ny nederländsk regering förbjuder burka

Nederländernas kommande regering ska kraftigt minska invandringen och införa förbud mot att bära heltäckande slöja. Det här är något av priset som regeringen får betala för att få det nödvändiga stödet från den islamfientliga politikern Geert Wilders och hans parti.

Burka är snart ett minne blott på gator i Amsterdam och andra nederländska städer.

På torsdagseftermiddagen presenterade den nya center-höger-regeringen detaljer från sin överenskommelse med Geert Wilders Frihetsparti, och det är tydligt att Wilders har fått gehör för flera av sina hjärtefrågor, i utbyte mot löftet att inte fälla den kommande minoritetsregeringen.

Förbud mot burka och andra kläder där man inte kan se ansiktet är alltså en del. För personal inom polis och rättsväsendet ska det inte ens vara tillåtet att ha en huvudduk på sig.

Regeringsöverenskommelsen innebär kraftigt minskad invandring till Nederländerna framöver, och man vill också införa ett nytt slags tillfälligt medborgarskap under fem år.

En invandrare kan få det medborgarskapet indraget om han eller hon begår ett allvarligt brott.

På tal om brott vill den kommande regeringen att Nederländerna ska få 2 500 nya poliser.

Totalt ska den nya regeringen däremot spara mycket pengar - motsvarande mellan 160 och 170 miljarder kronor per år. Ett medel för att spara pengar blir att höja pensionsåldern från 65 år till 66.

Inom det kristdemokratiska partiet finns flera tunga politiker som är mycket kritiska mot det planerade samarbetet med Geert Wilders parti.

På lördag ska kristdemokraterna ha en kongress där man ska rösta för eller emot den uppgörelse som partiledningen har förhandlat fram.