analys:

"Moderaternas krav på fler ministerposter väcker ilska hos allianspolitiker"

På tisdag presenterar statsminister Fredrik Reinfeldt sin nya regering. Medan statsministern sitter i statsrådsberedningen Rosenbad och lägger ministerpussel surrar riksdagen av rykten. Bland annat om att moderaterna efter valframgången kräver fler ministrar men att alliansens småpartier håller emot.

Ryktet om att Moderatarena efter framgången i valet kräver fler ministerposter och att folkpartiet, centern och kristdemokraterna därför riskerar förlora en var väcker ilska bland allianspolitiker i riksdagen som Ekot talat med.

Det är tydligt att de tre små partierna i den borgerliga alliansen inte är beredda att ge med sig i regeringsförhandlingarna på samma sätt som gjordes för 4 år sedan när partierna fick statsråd efter storlek.

De små partierna anser sig ha offrat både partiprofil och väljare när de lojalt stått upp för alliansen - något de sett moderaterna vinna på i valet - och kräver därför en annan ödmjukhet från det största partiet.

Att Kristdemokraterna, som det ryktas, bara skulle få två ministerposter anses som helt otänkbart, även bland centerpartister och folkpartister.

Och det är tydligt att de tre små allianspartierna kämpar med näbbar och klor för att få behålla antalet ministrar.

Både Folkpartiet och Centern backade i valet - och bytte samtidigt plats storleksmässigt.

Att folkpartiet nu är alliansens näst största parti och därmed får vice statsministerposten är något centerledaren Maud Olofsson redan accepterat.

Och bland kristdemokrater finns en viss förståelse att partiet måste offra något efter att också ha backat rejält. Något kristdemokrater anser kan lösas genom att tillexempel flytta Mats Odell från finansdepartementet.

Det skulle innebära ytterligare en statsrådspost för Moderaterna. Finansmarknadsfrågorna anses tyngre nu efter krisen och Anders Borg ska ha signalerat att han vill ha ett helt moderat finansdepartement.

Ett annat alternativ som nämns för att kompensera moderaterna för framgångarna i valet skulle vara att öka antalet ministrar med två, tre stycken. Ett exempel skulle vara en ny energi- och klimatminister, en funktion som nu ligger under till näringsministern.

En spekulation som återkommer är att kristdemokraten Mats Odell skulle ersätta Åsa Torstensson som infrastrukturminister, han var ju kommunikationsminister i regeringen Bildt.

Eller så skapas en kommunminister, eftersom finansministern inte anses vara så intresserad av de frågorna.

Finansutskottets ordförande kristdemokraten Stefan Attefall finns också med när kristdemokratiska statsråd kommer på tal.

Inom Centern ryktas det om att infrastrukturminister Åsa Torstensson får sluta.

Kanske vill också centern förnya sig och plocka in någon yngre minister, tillexempel Annie Johansson eller Anna-Karin Hatt.

En minister som också anses hänga löst är moderaten Christina Husmark Persson, socialförsäkringsminister, enligt medarbetare har hon ännu inte fått frågan om hon vill fortsätta och anses inte ha hanterat de stora ändringarna i sjukförsäkringen så bra.

Och socialförsäkringsministerposten är Folkpartiet intresserat av, partiet anser sig bättre på att hantera dom frågorna. I samtal med Ekot säger folkpartister i riksdagen att de inte längre är intresserade av EU-ministerposten nu när ordförandeskapet är över.

Så frågan är väl då om det finns någon plats över för EU-ministern Birgitta Ohlsson.

Det är ett delikat pussel som statsminister Fredrik Reinfeldt har att lägga. På tisdag ska det vara klart då ska han så i riksdagens talarstol och läsa upp regeringsförklaring såväl som ministerlista.

Och visst surrar det i riksdagen i dessa dagar - av naturliga skäl kan tyckas.

Statsministern har inte visat sig på 10 dagar. Inlåst i regeringskansliet Rosenbad med sina absolut närmsta och har de senaste dagarna träffat de andra alliansledarna åtskilliga gånger.

Fredrik Reinfeldt har inte synts till sedan dagen efter valet, då på en pressträff där han just var tydlig med huruvida förhandsspekulationer om ministrar stämmer eller inte....