Unga letter flyr utomlands

På lördag är det val i Lettland, och den avgörande frågan är fortfarande hur Lettland ska ta sig ur krisen. Arbetslösheten ökar, och mest bland unga där fyra av tio är utan jobb. Och allt fler väljer istället att lämna landet.

– För att få jobb måste man ha erfarenhet, men utan jobb kan man inte skaffa sig erfarenhet, säger två universitetsstudenter.

På universitetet i Riga pågår kvällskurserna. Lösningen på problemet att det inte finns några jobb för unga här är ganska självklar: alla jag träffar är på väg utomlands.

– Både min syster och mina föräldrar är redan utomlands, säger en tjej.

I undersökningar bland studenter svarar över 70 procent att de planerar att flytta utomlands - och 30 000 letter beräknas emigrera i år.

Ketija Talberga på Röda Korset driver ett projekt för arbetslösa ungdomar. De har svårt att se en framtid i Lettland, säger hon.

– De ser hur deras föräldrar går arbetslösa och de gamla inte har råd att köpa mediciner. Då är det svårt att tänka positivt om framtiden, säger hon.

På Röda Korset ger man unga arbetslösa betalda praktikplatser, för att göra det jobb som faktiskt finns - att dela ut matpaket till den växande gruppen fattiga.

Ungdomspraktikanten Zane Betina, 23 år, står och lastar ut lådor med havregryn ur bakluckan på en skåpbil. Människorna som kommer och hämtar luktar som folk gör, när de inte fått duscha på länge.

--Jag hoppas att jag inte kommer sluta som de, men man vet aldrig, säger hon.