Kent Härstedt blir rödgrönas kandidat som talman

De rödgröna partierna har enats om att lägga ett gemensamt förslag till posten som riksdagens talman. Socialdemokraten Kent Härstedt ställs mot den borgerliga alliansens förslag Per Westerberg. Med den nya sammansättningen i riksdagen blir det Sverigedemokraternas röster som kan avgöra vem det blir.

Det är på måndag som de nya riksdagsledamöterna genom en sluten omröstning avgör vem som ska vara talman i riksdagen dom kommande fyra åren. En sluten omröstning innebär att var och en anonymt lämnar sin röst.

Den borgerliga alliansen har framfört Per Westerberg som kandidat och hade de rödgröna valt att inte föra fram någon kandidat kunde han ha valts utan omröstning. Men genom att Kent Härstedt nu förs fram kommer det att bli omröstning.

Det kan bli så att Socialdemokraten Kent Härstedt väljs till talman med hjälp av Sverigedemokaterna, men det är inget de rödgröna partierna kan ta hänsyn till säger Mona Sahlin och Kent Härstedt.

– Alternativet är att vi drar oss ur på grund av att sverigedemokrater riskerar att stödja det ena eller andra förslaget. Då lägger man ett prejudikat som är svårt att hålla en hel mandatperiod, att vi hela tiden ska dra oss ur i olika sammanhang för risken att Sverigedemokraterna stödjer det ena eller andra förslaget, säger Kent Härstedt.

Den slutna omröstningen gör att ingen kan se vad den ena eller andra röstar på, men Kent Härstedt menar att det blir omöjligt att driva oppositionspolitik om man ideligen ska dra sig ur i olika sammanhang.

– På det sättet blir också Per Westerberg i så fall vald, med direkt eller indirekt stöd av Sverigedemokraterna. Enda sättet att undvika det är att göra en uppgörelse över blockgränserna, säger Mona Sahlin.

Har Fredrik Reinfeldt frågat om ni vill göra upp?

– Nej det har han inte gjort. Jag har bara haft ett samtal med Fredrik Reinfeldt i tisdags, som jag också har redogjort för. Då frågade jag hur de tänkte göra med talman, och han sade Per Westerberg, så någon sådan frågeställning har inte funnits från Reinfeldts sida, säger Mona Sahlin.

Sverigedemokraterna hoppas få samtala med de andra partierna om frågan. Partisekreterare Björn Söder välkomnar den situation som uppstått.

– Det är klart att det blir en bättre förhandlingssituation från vår sida. Hade man haft en blocköverskridande lösning så hade vi inte haft samma möjlighet att påverka som vi har nu. Nu kan vi fälla de borgerligas kandidat. Vi kan också fälla de socialdemokratiska kandidaterna, säger Björn Söder (SD).