Tekniskt fel bakom tågolycka

Enligt uppgifter till Ekot var ett tekniskt fel som orsakade tågolyckan i norska Hedmark på fredagskvällen. 40 personer skadades i olyckan, när ett Intercitytåg mellan Oslo och Stockholm spårade ur.

Det var strax före klockan 18 i kväll som persontåget spårade ur. En vagn direkt bakom loket välte vid urspårningen. Cirka 340 personer befann sig ombord på tåget, som skulle ha anlänt till Stockholm vid 22-tiden. Tåget hade gått från Oslo strax före klockan 16 på eftermiddagen.

Olyckan skedde vid norska Skotterud i Hedmark, nära gränsen till Värmland. 40 personer skadades, ingen av dem allvarligt. Enligt norsk polis har skadade skickats till sjukhus i Oslo, Kongsvinger och Arvika i Sverige.

Den norska haverikommissionen uppger för Ekot att det fanns en spricka i ett av tågets hjul, som gjorde att hjulet lossnade vilket fick en vagn att välta och en annan att spåra ur.

En av passagerarna, 23-årige Oslobon Victor Holmqvist Läckberg, var på väg till Stockholm tillsammans med sin bror och en arbetskamrat.

– Det började vobbla liksom och det kändes som vi körde på stenar eller något sådant - och sedan låg vi i diket. Vagnen framför välte, men vi blev inte upp- och nedvända.

Hur gick det för dig?

– Bra, jag hann inte fatta vad som hände egentligen.

Hur kom ni ut ur tåget?

– Dörren var demolerad så vi fick hoppa ut på bästa sätt.

Vad såg du när du klev ur?

– Mammor, pappor och barn som kramade om varandra. Vissa som sprang runt och filmade och tog kort, och personalen som dirigerad oss.

Var befinner ni er nu?

– Vi är trehundra meter från själva olyckan. De har sagt att bussar är på väg. Jag känner mig lyckligt lottad att jag inte satt i vagnen framför, säger Victor Holmqvist Läckberg.