Kalmar län

Grisbönder slås ut av billigare utländskt kött

Allt fler grisbönder i Kalmar län har fått slå igen sin verksamhet eftersom de inte kan konkurrera med priserna på utländskt kött. Eftersom djurskyddslagen är mildare i andra EU-länder blir det billigare för myndigheterna att ta in köttet därifrån, istället för att välja det svenska köttet som är dyrare.

I Kalmar har grisuppfödningen minskat med 30 procent på bara fyra år.

Daniel Juneberg som är ordförande i Sveriges grisföretagare i Kalmar län håller med om att problemen är stora.

– Det är nåt som vi grisuppfödare lever med. Och svensk grisproduktion har påverkats mycket av det. I Europa har man inte samma stränga djurskyddslag som vi har. Jag skulle inte vilja bli av med djurskyddslagen, men jag vill att övriga Europa ska komma ifatt. EU är på väg och vi hoppas att arbetet kan påskyndas.

Tror du att många grisbönder i Sverige kommer att sluta?

– Absolut, det pågår hela tiden, svarar Daniel Juneberg.

Svensk djurskyddslag är den hårdaste i hela EU, vilket gör det möjligt för utländska konkurrenter att framställa kött både billigare och snabbare än vad vi kan i Sverige. Det har gjort att priset på kött har sjunkit till under vad det kostar att ta fram griskött i Sverige idag.

Daniel Juneberg menar att bara 1,50 kronor mer per kilo skulle räcka för att priset skulle hamna på en bra nivå.

– Om man äter 200 gram per måltid så skulle en måltid kosta 30 öre mer om vi fick ut 1,50. Det tycker jag att varje människa borde vara intresserad att betala om man vet att djuren har haft det så mycket bättre. Man kan säga att vi producerar en lyxgris och får betalt för en medelgris, avslutar Daniel Juneberg.