Hundratusentals firar Tysklands återförening

Idag har Tyskland firat att det är tjugo år sedan som Väst- och Östtyskland upplöstes och Tyskland åter blev ett land. Gratulationer har strömmat in från de gamla segermakterna, allt från Rysslands president Medvedev till USAs president Obama.

Huvuddelen av festligheterna gick av stapeln i Bremen men också i huvudstaden Berlin samlades på kvällen omkring hundratusen människor runt riksdagsbyggnaden.

Riksdagshuset badade i svart, rött och guld medan den tyska nationalsången ljöd över gräsmattan framför byggnaden. På scenen satt bland andra den förre förbundskanslern Helmut Kohl.

Öst och väst förenades den 3 oktober 1990, mindre än elva månader efter murens fall, från en dag till en annan skulle 16 miljoner östtyskar plötsligt fungera i en marknadsekonomi efter 45 år under en kommunistisk regim.

Östtyskarnas villighet till förändring har inte ärats tillräckligt sa Tysklands president Christian Wulff i ett tal tidigare under dagen.

– Jag bugar mig inför alla som kämpade för friheten, sa Christian Wulff.

Det har gått knappt hundra dagar sedan han tillträdde som Tysklands nye president och dagens tal har beskrivits som hans elddop. Kritiker har menat att han har varit alldles för osynlig, särskilt i integrationsdebatten som har rasat här den senaste tiden.

Men mycket av dagens tal kom att handla om Tysklands nya ansikte

– Kristendomen och judendomen har sin plats i Tyskland. Men mina damer och herrar, det har idag också islam, sa presidenten.