Skärpt terrorberedskap i flera länder

De senaste dagarna har det kommit uppgifter om en ökad risk för terrorattentat i flera europeiska länder. Enligt underrättelseuppgifter förbereds terrordåd mot mål i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

I Paris märks den höjda beredskapen, rapporterar vår korrespondent.

Eiffeltornet har evakuerats två gånger de två senaste veckorna. Tågstationen Saint Lazare utrymdes häromdagen och militär, polis och bombhundar är vardagsingredienser på stationer och flygplatser.

Det har hittills varit falska alarm, men Frankrikes president Sarkozy och högsta ledningen säger att de tar varningarna på största allvar.

Premiärminister Francois Fillon har kallat till sig de politiska partiernas gruppledare i parlamentet och informerat om attentatsriskerna.

Terrorhoten sägs rikta sig mot mål på fransk mark och även mot franska intressen i Afrika. Den 16 september kidnappades fem fransmän i Niger av al-Qaidas nordafrikanska grupp AQIM.

Trupper i Afghanistan, Frankrikes invecklade relation med Algeriet, burkaförbudet  - vilket motivet än vore för att attackera Frankrike, så är oron nu stor att Paris ska bli nästa måltavla efter Madrid och London.

I Storbritannien uppmanade regeringen i går de britter som reser till Frankrike och till Tyskland att vara mer uppmärksamma.

Risknivån har höjts från generell risk för terrordåd till hög risk i de här två länderna.

"Vår bedömning överensstämmer med den som USA:s regering gör", säger den brittiska inrikesministern Theresa May. Men hon klargör samtidigt att risken för terrordåd inom Storbritannien inte bedöms ha ökat.

Den nuvarande risknivån innebär att en terrorattack riktad mot Storbritannien bedöms som mycket trolig men att det är en bit kvar till den högsta nivån som innebär att en attack är nära förestående.

I Tyskland har myndigheterna intagit en mer avvaktande ställning till uppgifterna om planerade terrorattacker. Detta trots att Tyskland särskilt har pekats ut, och trots att informationen av allt att döma härrör från en man med tyskt medborgarskap som sitter fängslad på en amerikansk militärbas i Afghanistan.

Det finns inget konkret som talar för ett förestående attentat i Tyskland, enligt en talesman för inrikesministeriet.