Fotboll

Sverige arrangerar fotbolls-EM

Sverige vann kampen mot Holland och får arrangera dam-EM 2013. Det europeiska fotbollsförbundet Uefa tog beslutet idag. Finalen ska gå på den nya nationalarenan i Solna med plats för 50 000 åskådare. Dam-EM har spelats i Sverige en gång tidigare, 1997.

Det svenska fotbollsförbundet räknar inte med att tjäna några pengar på dam-EM 2013.

– Men man kan inte räkna allt i kronor och ören. Det är en investering i svensk fotbolls framtid som kan driva på rekryteringen och höja intresset, säger Göran Havik, projektledare för Sveriges EM-ansökan.

Samtidigt är EM inget ekonomiskt risktagande för förbundet. Om turneringen skulle gå med förlust täcker det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) det.

Det fanns planer på att utöka antalet lag i turneringen, men det stannade till slut vid tolv lag i stället för sexton, uppger Halmstad & Co med anledning av matcherna som ska spelas på Örjans Vall.

Fotbolls-EM kommer att avgöras mellan den 10 och 28 juli 2013, med final på nya nationalarenan i Solna.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är mycket nöjd med Europeiska fotbollsförbundets beslut att Sverige får arrangera EM 2013.

– Det är av stor betydelse för flick- och damfotbollen i Sverige. 30 procent av våra spelare är i dag tjejer och de kan få ett lyft av det här, säger Lagrell till TT.

– Sverige är ett större land inom damfotbollen än vad Holland är.

Lagrell hoppas att biljetterna ska sälja slut till samtliga matcher.

– Jag har förhoppningen att vi ska göra ett bra arrangemang. Vi kan med ordentligt arbete få fullsatta hus till alla matcher. Vi spelar ju på sådana arenor, säger Lagrell.

– Jag tror att finalen på Swedbank Arena här i Stockholm kan bli ett riktigt pang-arrangemang.

Han betonar att dock Sverige inte har några planer på att söka EM för herrar, sedan den gemensamma ansökan som Sverige och Norge lämnade in för EM 2016 inte fick det statliga stöd som kommunerna vill ha.

– Vi har sagt att vi inte söker herr-EM igen förrän regeringen ber oss att vi ska det. Vi lade ner 6 miljoner kronor på att gå till final senast och då fick vi lämna walk over.

TT