Stockholm

Polisen ska stoppa cigarettförsäljning

Nu ska butiker som säljer cigaretter till ungdomar stoppas av polisen. Tidigare har det varit kommunerna som kontrollerat att minderåriga inte ska kunna handla tobak, men nu har polisen också fått det ansvaret och det ska innebära en ökad kontroll av butikerna.

I dag kan ungdomar under 18 år lätt köpa cigaretter själva.

Det säger i alla fall flera stockholmsungdomar. Bland annat Isabella och Anastasia, 14 och 15 år:

– Det går.

Var kan man göra det?

– Affärer som inte säljer så mycket som vill ha sålt grejor.

– Det är inte så lätt på stora som Seven eleven. Det är lättare på olika tobaksaffärer som är privatdrivna.

– Jag röker inte, men det finns vissa sådana här småbutiker där de inte bryr sig om leg. Det finns överallt, det är sådana här små tobakskiosker som säljer allt möjligt.

I Stockholmsenkäten där 14 000 elever i årskurs 9 fått svara på frågor om bland annat tobaks- och alkoholvanor så svarar 40 procent, alltså nästan hälften, av rökarna att de köper sina cigaretter själva.

Kommunerna har haft ansvaret för tillsynen av butikerna. Men nu har polisen också fått det ansvaret och då blir det fler kontroller säger Erik Forsell, närpolischef på Östermalm i Stockholm.

Tidigare har polisen inte kunnat kräva att handlare visar papper på att de utbildar sin personal i tobaksfrågor och också att de inte säljer insmugglade cigaretter eller säljer till minderåriga - vilket polisen kommer kunna nu. Därför kommer det bli lättare att jobba förebyggande, säger Erik Forsell: 

– Förut har vi kunnat gå dit och göra en tillsägelse eller man kanske lägger in en spaningsinsats för att se om de verkligen säljer och det är tidsödande. Det här är bättre förebyggande effekt, säger Erik Forsell.

Vad tycker kommunerna om det här då, är det en form av underkännande av deras arbete?

– Definitivt inte. Kommunerna har när de gjort tillsyn ibland mötts av hot och våld från handlare. Och då kan vi bistå dem eller att vi gör tillsynskontrollen där man känner en oro. För vi har ju en möjlighet att använda våld i vår yrkesutövning om vi blir tvungna till det, säger Erik Forsell.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se