Södertälje

Kristna irakier kan ha röstat på SD

I invandrartäta Södertälje fick Sverigedemokraterna i vissa valkretsar över åtta procent av rösterna. En grupp där SD sökte stöd var bland de kristna irakiska kaldéerna.

Sergon Yalda, ordföranden för Chaldean National Congress i Sverige, uppmanade de omkring 6 000 kaldéerna i Södertälje att rösta på Sverigedemokraterna.

Efter ett möte med partiledaren Jimmie Åkesson fick han uppfattningen att partiet inte alls är invandrarfientligt.

– Tvärtom, Sverigedemokraterna och Jimmy Åkesson har visat en seriös och stark ställning vad gäller stödet till den kristna gruppen från mellanöstern.

Han menar att Jimmie Åkesson, när han besökte föreningen i Södertälje tidigare i år sa att SD ville ta in fler kristna invandrare och göra det lättare för kaldéer att få asyl i Sverige och EU.

Men det har han inte alls sagt, menar idag pressekreteraren Erik Almqvist.

– Jag tror inte han sade det, jag tror att han sade, inte riktigt så. De pratade om kristen invandring generellt, att vi är mer öppna för kristen invandring. Vi har mindre problem med segregation och motsättningar när det kommer till invandrare med kristen bakgrund jämfört med ttill exempel muslimsk bakgrund.

Det finns en videoupptagning från mötet, där Jimmie Åkesson svarar på frågan om han ville hjälpa fler kristna invandrare från Irak att komma hit.

– Till en viss nivå, tror jag, det beror på hur många det handlar om. Det stora problemet idag är ju den stora muslimska invandringen, och kan man begränsa det så har vi inget emot kristen invandring.

Att Sergon Yalda tolkar det som att SD vill hjälpa fler kristna från mellanöstern till Europa är ett missförstånd, menar pressekreterare Erik Amlqvist. SD vill minska den utomeuopeiska invandringen med 90 procent:

– Vi vill inte öka den kaldeiska invandringen heller. Det är felaktigt.

Men enligt Sergon Yalda var Jimmie Åkesson tydlig och klar i sitt budskap. Och om det inte stämmer, om SD alltså vill minska även den kristna utomeuropeiska invandringen, då kanske han tänker om inför nästa val.

– Med andra ord, vi får tar det vid nästa val.

Jenny Hallberg, SR International
jenny.hallberg@sr.se

Firas Jonblat, SR International
firas.jonblat@sr.se