Sverige

Stockholmsmoderater nya ministrar

Tre stockholmsmoderater presenterades idag som nya ministrar i statsminister Fredrik Reinfeldts nya regering. Det handlar om Stockholms stads tidigare socialborgarråd Ulf Kristersson, finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd och riksdagsledamoten Hillevi Engström.

Ulf Kristersson (M) tar över som socialförsäkringsminister efter Cristina Husmark Persson som har varit rejält i blåsväder i samband med att regeringen införde sin hårt kritiserade sjukreform. Hon petas alltså från ministerposten.

Kristersson har varit socialborgarråd i Stockholm sedan 2006 och är sedan januari Moderaternas talesperson i sociala och familjepolitiska frågor. Förutom det ledar han den parlamentariska utredningen om socialförsäkringen.

Landstingets högsta höns, finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M), blir ny infrastrukturminister istället för Åsa Thorstensson och säger att hennes största uppgift blir att genomföra stora satsningar.

– Framförallt blir det att se till att allting verkligen kommer igång. Vi har ju en stor utmaning med att hålla tidsplanen för Förbifarten som är en viktigt del, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Vem som fyller stolen som finanslandstingsråd i Stockholm är just nu föremål för åtskilliga gissningar, men ingenting är klart. Det säger Sverker Eriksson som är sekreterare i Moderaternas nomineringskommitté.

– Det som nu händer är att en nomineringskommitté, som valdes på gruppen förra veckan, kommer att starta sitt arbete för att hitta en efterträdare till Catharina Elmsäter-Svärd. Den processen ska inte vara klar förrän i slutet på månaden.

Den tredje stockholmsmoderaten som får en ministerpost är riksdagsledamoten Hillevi Engström som tar plats i Arbetsmarknadsdepartementet. Hon kommer från Sollentuna och ser ökad sysselsättning som sitt viktigaste uppdrag...

– Det är att alla som kan jobba ska få möjlighet att göra det, att få fler tillbaka på arbetsmarknaden. Jag tänker fullfölja den politik som vi har fört.

Liksom tidigare fortsätter folkpartisten Birgitta Ohlsson som varit EU-minister. Beatrice Ask fortsätter som justitieminister. På UD sitter Carl Bildt kvar tillsammans med biståndsminister Gunilla Carlsson och handelsminister Eva Björling. Sten Tolgfors fortsätter som försvarsminister.

Liksom förra mandatperioden är Göran Hägglund socialminister. Hans partikollega Maria Larsson fortsätter också på departementetet. Anders Borg förblir finansminister och Jan Björklund utbildningsminister, nu med tillägget vice statminister, medan Nyamko Sabuni flyttas till utbildningsdepartementet.

Miljödepartementet leds liksom tidigare av Andreas Carlgren, medan Eskil Erlandsson får ett nytt departementet – landsbygdsdepartementet. Maud Olofsson är fortsatt näringsminister och Lena Adelsohn-Liljeroth kulturminister.

Att regeringen utökas är ett resultat av de förhandlingar som fördes mellan de fyra partierna.

– Min utgångspunkt var att moderaterna haft en valframgång och att det ska ha någon effekt. Samtidigt är det viktigt att varje parti känner att det har bra portföljer, sade Fredrik Reinfeldt vid pressträffen.

Helen Ling
helen.ling@sr.se