Konkurser i Danmark allt vanligare

Konkurserna blir allt vanligare i Danmark. I september gick 583 danska företag i konkurs, nästan 20 procent fler än samma månad i fjol.

– Vi har en allvarlig kris i Danmark, vi ser tecken på att det börjar bli bättre, men konkurserna fortsätter, berättar Christoffer Spangenberg som är vd för kredit- och analysföretaget Experian.

Han förklarat att företagen har beredskap för att klara ett antal dåliga månader eller till och med år men nu börjar de falla, en efterdyningseffekt av krisen.

De senaste tolv månaderna har antalet konkurser i Danmark ökat med 16,2 procent och i snitt har 551 företag gått omkull varje månad det senaste året. Det är enligt Experian den högsta noteringen sedan 1998. Framförallt är det finans-, handels- och byggbranschen som har problem.

I Sverige har däremot antalet konkurser minskat nästan varje månad under 2010.

– I Sverige liksom i Tyskland har ni en starkare ekonomi, vi är fortfarande inte ute ur krisen ännu, även om det finns tecken på att vi är på väg ut, säger Christoffer Spangenberg.

Antalet konkurser kommer enligt prognoserna fortsätta att vara många, i alla fall det närmaste halvåret.

Trots allt finns dock en viss optimism inför framtiden, för samtidigt som konkurserna ökar så bildas även fler nya företag. I september startades 1 666 företag i Danmark – en ökning med 8,5 procent jämfört med samma månad i fjol.