STOCKHOLM

Trygghetssatsning i Järva prisas

Färre boende drabbas av brott och fler känner sig trygga vid Järvafältet i nordvästra Stockholm. Nu utses Stockholms kommunala bostadsbolag, Svenska bostäders, trygghetssatsning till bästa brottsförebyggande projekt av Brå, Brottsförebyggade rådet.

Stefan Näsbrandt, bovärd i Kista/Husby, visar en av sakerna de har gjort i sin trygghetssatsning.

– Det är en sådan här magnetdörr då så att det inte ska gå att lägga grejor i låskistor och så måste man ha en sådan här bricka för att öppna, säger Stefan Näsbrandt.

Vad stoppar folk annars mellan dörrarna?

– Det kan vara skruvar och stenar. Så att det står öppet hela tiden.

Geom enkäter så har Svenska bostäder tagit reda på hur hyresgäster i Rinkeby, Kista, Akalla och Husby upplever otrygghet och brottslighet.

Med hjälp av svaren har de förbättrat miljön i och omkring husen. Deras uppföljningar visar att fler känner sig trygga i området samtidigt som utsattheten för brott har halverats mellan 2006 och 2009.

Det här konstaterar Brå -Brottsförebyggande rådet - och utser därför Svenska bostäder till vinnare i sin tävling som också kommer få tävla i Bryssel där Europas bästa brottsförebyggande projekt utses.

I Rinkeby virvlar i dag några enstaka hötlöv runt på gården utanför gula trevåningshus alldeles utanför. En av dem som bor här är Abderahman Ahmed och han märker av Svenska bostäders satsning i sitt område:

– Jag känner mig trygg, bra service, det är jätte bra faktiskt. Det blir utveckling faktiskt och man känner att de håller på att göra det bästa som de kan och vi är nöjda.

Tycker du som boende att det märks någon skillnad?

– Självklart, vi har ju fått säkra förråd och sedan har ju alla som har loftgång fått säkerhetsdörrar, säger en kvinna som bor i Rinkeby.

Även polisen i Rinkeby märker av upprustningen av området.

– Man kan ju ändå se att de fastigheter man har åtgärdat här uppe i Rinkeby, det har varit väldigt få inbrott faktiskt de sista åren här, säger närpolisen Ivan Erixon.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se