Umeå

Blåbär bra mot sjukdomar

Blåbär har antiinflammatoriska egenskaper som kan bromsa en rad svåra sjukdomar. Det visar flera forskningsstudier som presenterades vid den pågående internationella konferensen om vilda bär i Umeå i veckan.

Råttor som ätit en kost med blåbär utveckar inte tarminfektioner, tumörer och Parkinsons sjukdom lika lätt som råttor som inte gjort det. Professor Ingrid Strömberg vid Umeå Universitet har gjort en studie om blåbärs inverkan på Parkinsons sjukdom och det är antioxidanterna som gör verkan säger hon.

Åsa Håkansson, en forskare vid Lunds universitet, har gjort en pilotstudie med råttor som hade infekterats med den svåra tarmsjukdomen ulserös colit och även där dämpades infektionen hos föröksdjur som fick blåbär. Det är en sjukdom där dieten inte anses spela in men Åsa Håkansson tycker att det är synd. Hon rekommenderar att vi äter mer blåbär eftersom vi vet att de har antiinflammatoriska egenskaper och dessutom är goda. Men man vet bara att de sjuka råttorna påverkas positivt av blåbär, men inte varför därför behövs mer forskning säger Ingrid Strömberg.