Miljöfilmerna som väcker engagemang

Tomas Axelson, som forskar vid Högskolan Dalarna och Magnus Åkerlind, filmare och mulitmediepedagog diskuterade vilka filmer de tror kan väcka folk eller avskräcka. Båda var rörande eniga i att film kan vara ett oerhört starkt medel att påverka människor eftersom det på djupet kan röra våra känslor och till och med vår livssyn. Att sitta tillsammans i mörkret under 1,5 timme och sen berätta för andra så de också går och ser filmen och får en liknande upplevelse. TV-tittandet däremot ansåg de blir lidande av all distraktion...

Tomas Axelson sa att Al Gores dokumentärfilm från 2006 "En obekväm sanning" lyckats allra bäst hittills att påverka och väcka människor. Men även dokumentärfilmen "Home" tycker han är oerhört vacker och suggestiv. Magnus Åkerlind framhåller också Home som en film som fungerar på väldigt många människor och även på dem som inte är så insatta eller miljöengagerade.

Däremot så är Tomas Axelson mer tveksam till filmen "Age of Stupid" som är en mörk framtidsskildring år 2055 när världen gått under pga global uppvärmning. En arkivarie som samlat på sig filmklipp från början av 2000-talet ser tillbaka och ställer sig frågan "Varför räddade vi inte oss själva när vi kunde?". Filmen väcker mer vanmakt och misströstan anser han. Magnus Åkerlind tror därtemot att "Age of Stupid" kan fungera på redan frälsta.

"The Day After Tomorrow" som är en sorts skräckfilm med väldigt snabba och dramatiska klimatförändringar efter att golfströmmen stannat fick mycket kritik eftersom den inte speglade ett realistiskt och vetenskapligt underbyggt klimatscenario. Många i biopubliken hade svårt att avgöra var Hollywood slutade och fakta började i en då fortfarande rätt osäker klimatdebatt.

Det finns ett annat aktuellt exempel - en kampanjfilm för klimatkampanjen 10:10 där man tagit i så man kräks för att väcka liv i den här frågan genom att försöka använda både blod och humor å där man helt enkelt får se människor som INTE vill börja dra ner på sina koldioxidutsläpp sprängas i luften. Den är gjord av Richard Curtis - regissören bakom bakom fyra bröllop och en begravning, Notting Hill mfl mycket framgångsrika filmer. sprängs i luften! Men väckte så mycket känslor att kampanjmakarna fick ta bort den.

Tomas Axelson sa att det var tydligt att filmen riktade sig till en ung, ironisk och medietrött publik. " En typisk splatterfilm med medveten humor men med en etisk koppling - du måste ta ställning i klimatfrågan"

Men han tycker att just den filmen är svår. " Vi måste mobilisera alla annars går det åt skogen - men hur ska man då få hopp, efter en sån film?"

Magnus Åkerlind tycker att just den aktuella kampanjfilmen var ett stort misstag och han tror inte på domedagsscenarior som en effektiv metod.

" Vi vill skapa en känsla av att alla kan dra sitt strå till stacken. Samhället måste ställas om och vi tror att Home kan skapa en Vi-känsla."

Efter dagens sändning fortsatte Magnus och Tomas samtalet som då kom att handla bland annat om glappet mellan människors engagemang och vad vetenskapen säger och vad politikerna gör. "Engagemanget för miljöfrågorna finns - men folk efterlyser ett politiskt ledarskap"

Du kan också höra varför Tomas blir glad över den kraftiga civilisationskritiken i "Avatar" som han menar är ett av många exempel på att ett ekologiskt paradigmskifte är på gång och hur han slutligen beskriver Home som " ett poetiskt rekviem, en sorgeprocess där poesin och skönheten också fungerar läkande. Och som slutar med orden " Allt är inte över. Vi har fortfarande så mycket kvar"

Många av filmerna som nämns i Klotet idag går att hyra i Sverige för den som inte sett dem själv. Just Age of Stupid verkar dock omöjlig att hitta, men går att komma åt via . Den som har vägarna förbi Torsby i Värmland kan också se en hel del miljöfilmer på .

Klotets Facebok-vänner har redan hunnit komma med fler tips på opinionsdrivande miljöfilmer. Kim Bergström skriver tex: "Collapse är också bra, inte minst för att den faktiskt tar upp peak oil. Det brukar ju annars dränkas av klimatfrågan". Här kan man också lägga till spelfilmen .

David Sundqvist håller med och nämner även "What A Way To Go, Life at the End of Empire, Dirt - the movie, Addicted to Plastic, Fresh - the movie och även END:CIV som fortfarande är under produktion men går att se stora delar av på .

Urpo Taskinen tipsar om "Katastrofin aineksia" eller "Recipies for Disaster" av John Webster. "En av de bästa filmer kring klimatförändringarna är gjord i Finland, är huvudsakligen på engelska men tyvärr inte på DVD med svensk eller engelsk text. Filmen har däremot visats på SVT"

Magnus Westerstrand lägger också till "Toxic soup - the politics of pollution".