SVERIGEDEMOKRATERNA

Åkessons klädval i fokus

I går vid riksdagens öppnande bar partiledaren Jimmie Åkesson folkdräkt. Och frågan är om det dräktbärandet nu nu kan komma att förknippas med just Sverigedemokrater. 

Svensk folklig kultur och ingen mångfald. Så kan man beskriva Sverigedemokraternas kultursyn. Och igår på riksdagens högtidliga öppnade, så kunde vi se Jimmie Åkesson i Blekingedräkten.

Men att folkdräkter - i och med detta - skulle bli något som förknippas med Sverigedemokraterna, det tror inte Kerstin Ankert som haft hand om folkdräkterna på Dalarnas museum.

– Jag tror inte att någon kommer sluta bära dräkt bara för att Jimmie Åkesson hade en på sig igår. Det är ju många som inte alls delar hans uppfattningar, säger hon.

Det har ju tidigare blivit diskussioner när nationalistiska grupper velat göra Svenska flaggan till sin. Men att Sverigedemokraterna skulle göra samma sak med just folkdräkten, det tror inte Kerstin Ankert att de skulle lyckas med:

– Det är alldeles för stark tradition att ha folkdräkten på sig och känna sig fin.

– Och förresten, svenskhet, vad är det? Det är ytterst få saker som man kan komma på bara är svenska. I folkdräkterna har vi ju till exempel de rödbottnade kattunerna* som varit så otroligt åtråvärda, de är tryckta nere i centraleuropa och sedan importerats hit, säger Kerstin Ankert.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

*Kattun är en tunn, glättad bomullsväv i tuskaft med tryckt mönster.