"Bråkigt" möte mellan Kina och EU

Vid sitt toppmöte i dag misslyckades EU och Kina att komma överens om viktiga frågor som valutakurser och mänskliga rättigheter.

Dagens toppmöte här i Bryssel beskrivs som "bråkigt" av nyhetsbyrån AFP.

Ett tecken på att parterna inte lyckades göra några avgörande framsteg var att man ställde in den planerade presskonferensen med EU:s högsta ledning och Kinas premiärminister Wen Jiabao.

Kinas valutakurs var dagens huvudämne på toppmötet. EU hör till dem som kritiserar Kina för att hålla nere kursen på sin valuta så att Kinas exportföretag kan sälja sina varor extra billigt på världsmarknaden.

EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy tog upp frågan vid dagens möte med Kinas högsta ledning, men EU:s framstöt var inte särskilt framgångsrik.

Enligt nyhetsbyråer krävde premiärminister Wen i stället att EU ska sluta att stämma in i den klagokör som pressar Kina att omvärdera sin valuta.

Enligt Wen Jiabao skulle en snabb förändring av valutakursen kunna innebära konkurs för många kinesiska företag, göra mängder av människor arbetslösa och orsaka social oro i Kina.

Vid dagens toppmöte tog EU-ordförande Van Rompuy också upp Kinas problem med mänskliga rättigheter, men de mänskliga rättigheterna fanns inte omnämnda med ett ord i det toppmötesdokument som parterna till sist skrev under.

Toppmötesdokumentet signerades vid halv sex på onsdagskvällen, trots oenighet i de viktigaste frågorna.

Mötets enda konkreta överenskommelse i dag var att parterna utsåg 2012 till ett år för interkulturell dialog mellan EU och Kina.