Många spekulationer om årets fredspristagare

Spekulationerna om årets fredspris är i full gång. Samtidigt idkar norska Nobelinstitutet viss självkritik. Priset offentliggörs i Oslo i morgon. Hur kontroversiell vågar den norska Nobelkommittén vara i år är det många som frågar sig.

Ett vågat val att läsa upp i år skulle vara kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo som hör till favoriterna och varit fredspriskandidat flera år. Han sitter fängslad för sin kamp för demokratiska reformer som en ny grundlag i Kina.

Även uigurledaren Rebyia Kadeer som opponerar sig mot Kinas styre finns med i spekulationerna. Men Kinas regering har varnat Norge för att ge priset till en oppositionell.

Kanske blir valet en mindre omstridd pristagare i år med tanke på stormen av kritik förra året när USA:s president Barack Obama fick priset efter kort tid vid makten och med två krig igång.

En annan favorit i år är den oppositionella radio och tv-stationen Burmas demokratiska röst. Reportrar i Burma löper stora risker när de smugglar ut videoband.

Ryska människorättsaktivisten Svetlana Gannushkina tillsammans med organisationen Memorial, är också bland förhandstipsen liksom Sima Samar, en ledande röst i Afghanistan för kvinnors rättigheter och specialdomstolen för Sierra Leone.

Bara någon dag före offentliggörandet säger nu Geir Lundestad, Nobelkommitténs mäktiga sekreterare till NRK, att han personligen anser att en av de största försummelserna är att EU hittills inte fått priset.

– Det kan inte vara något tvivel om att EU varit ett viktigt fredsskapande instrument. EU eller någon central EU-person borde ha fått Nobels fredspris, säger Lundestad.

EU är mångårig kandidat liksom historiska europeiska politiker som Tysklands förre förbundskansler Helmut Kohl som nämns också i år. Men Norge står ju utanför EU, och frågan är infekterad.

Nobelkommittén är delad som norska folket, påpekar Lundestad.

Ledaren för rörelsen Nej till EU i Norge, Heming Olaussen, tycker däremot att det hedrar kommittén att den inte gett priset till EU.

– Det skulle vara en förolämpning för icke-västliga länder eftersom EU uppträder som en kolonialmakt, säger han till NRK.