Just nu
göteborgsvarvet

Säkrare varv mot olyckor

Med bättre samarbete, logistik och smartare utplacerade sjukvårdstält ska Göteborgsvarvet bli ett säkrare lopp att springa.

Efter förra Göteborgsvarvet då hundratals löpare kollapsade i solen och ett 60-tal fick föras till sjukhus så satsar nu arrangören på att öka säkerheten för löparna.
– Bakgrunden är ju händelserna i våras under loppet och de som hänt under sommaren, säger Bo Edsberger som är tävlingsledare på Göteborgsvarvet.

Motionslöpningen i Sverige har drabbats av allvarliga olyckor den senaste tiden. I somras dog två män som sprang Midnattsloppet i Stockholm. Förra året var det en man, 31 år gammal, som sprang samma lopp i Göteborg som dog.

Göteborgsvarvet klarade sig utan dödsolyckor, men den hårda värmen och de många kollapserna gav arrangörerna en tankeställare.
– När det inte hänt något på några år kan organisationen gå ner i ett falskt lugn på något sätt, säger Bo Edsberger.

Det var bland annat problem med att flera ambulanser åkte ut för att hjälpa en och samma löpare eftersom olika personer ringt in. Det ska bli bättre till nästa år genom att man redan från början ska fråga efter siffrorna på nummerlappen på den som behöver hjälp. Kommunikationen med polisen, Sahlgrenska, 112, ambulansen och kommunen ska också bli bättre, sjukhustälten ska optimeras och logistiken förbättras säger Anki Johansson som leder säkerhetsprojektet.

– Vi måste se över hur vi ska transportera folk. Det är trångt i området och vi måste se hur vi kan skapa in- och utfarter för ambulanstransporter, både här vid målgången och längs banan, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se