Nobelpriset till Mario Vargas Llosa

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa är 2010 års Nobelpristagare i litteratur. Mario Vargas Llosa får priset "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963.

Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt. Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas Kriget vid världens ände och Bockfesten.

Vargas Llosa är sedan mitten av 70-talet invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har även undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Mario Vargas Llosa har också gjort inhopp i politiken när han 1990 ställde upp som presidentkandidat i Peru. Han förlorade dock valet.

Vargas Llosa tillhörde inte favoriterna i förhandsspekulationerna. Hos Ladbrokes gav ett spel på honom 26 gånger pengarna.

Peter Englund motiverar valet av pristagare med att Mario Vargas Llosa står för ett av de stora författarskapen inom den spanskspråkiga världen.

– Det handlar om en berättare, men också en berättare som utvecklat berättarkonsten på ett fantastiskt vis.

Kort innan pristagaren offentliggjordes inför hela världen kontaktade Peter Englund Mario Vargas Llosa och berättade om priset.

– Man kan se i hans produktion att det är här en passionerad människa. Och det var en passionerad människas reaktion, han blev mycket, mycket glad och mycket rörd, säger Englund, som fick tag i pristagaren medan denne är på tillfälligt besök i New York.

Ett stort antal av Vargas Llosas verk finns på svenska. De senaste, bland dem den Stygga flickans rackartyg och Paradiset finns runt hörnet, har översatts till svenska av Peter Landelius och har getts ut på Norstedts förlag.

TT