val 2010

Osäkert politiskt läge i sex kommuner

Nu när det gått nästan tre veckor sedan valet är det fortfarande oklart vilka som ska styra politiken i sex av Dalarnas femton kommuner.

Dagarna och veckorna går, men på flera håll i länet är det fortfarande en helt öppen fråga vilka partier som ska bilda majoritet och styra kommunen.

Ska socialdemokraterna och centern i Mora fortsätta sitt samarbete, eller blir det alliansstyre? Kan socialdemokraterna, vänsterpartiet och centerpartiet i Malung-Sälen fortsätta?

Möjliga samarbeten
I Borlänge kan ett möte i kväll avgöra om de rödgröna kan sluta fred och regera tillsammans. Om inte de lyckas gräva ned stridsyxan krävs ett blocköverskridande samarbete för att bilda majoritet.

I Vansbro blev kommunpartiet vågmästare, och eftersom ingen vill samarbeta med dem krävs även där samarbete över blockgränserna.

Samma sak i Orsa, där sverigedemokraterna är vågmästare.

Två vågmästare
I Hedemora finns inte en, utan två vågmästare; sverigedemokraterna och långshyttepartiet. Nuvarande socialdemokratiska kommunalrådet Ulf Hansson förhandlar nu med alla partier utom sverigedemokraterna. Till budgetfullmäktige 23 november måste det vara klart.

– Det brådskar mer än vad det datumet säger. För vi måste ju få ihop en budget oavsett hur majoritetsförhållandena kommer att se ut, säger Ulf Hansson.

Är det jobbigt att det är så här osäkert?

– Ja, det är det. Det är jobbigt för alla parter, både för de som jobbar i administrationen och för oss politiker. Det är roligare att ha en klar bild av hur framtiden de närmaste fyra åren kommer att se ut.

Dalanytt
dalanytt@sr.se